Farsangi menü
Aperitif Kóser szilvapálinka |
|
Előétel Irsai Olivér Hilltop Rt. 2008 évjárat |
Előétel Pármai sonkafodrok sárgadinnye-gyöngyökkel és magvas cipóval |
Leves Dupla erőleves Royal módra |
|
Főétel
Villányi Cabernet Sauvignon Bock József pince 2007 évjárat
|
Főétel
Bélszínjava illatos gombaraguval, sonkás rizzsel, fokhagymás karotta-batonnal, burgonyapürével, Oportó mártással
|
Desszert Tokaji fordítás Oremus pincészet 2002 évjárat |
Desszert
Farsangi fánk sárgabarackízzel
|
Ásványvíz | Fekete kávé |
Digestive
Grappa Sherry Marnier
|
Pármai sonkafodrok sárgadinnye-gyöngyökkel és magvas cipóval
1. A sárgadinnyéket megmossuk, szárazra töröljük, gondosan nejlonzacskóba csomagoljuk, és 6-8 órára behűtjük. Ezután derékban félbevágjuk őket, magjaikat kivájjuk. 2 fél dinnye aljáról levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon, a másik 2 fél dinnyét (a dinnyék felső részét) meghámozzuk, gerezdekre szeljük, és kb. 3x3 cm-es darabokra-kockákra vágjuk.
2. A salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, és 2x2 cm-es darabokra-kockákra aprózzuk.A sonkaszeleteket kettévágjuk, és lazán feltekerjük.3
3 dinnyekockát és 2 sonkatekercset felválta bambuszpálcikára fűzünk, végükre 1-1 paprikadarabot tűzünk, és beleszúrjuk őket félbevágott, alapként szolgáló dinnyék húsába-szegélyébe. A nyársak közé dugdossuk a salátaleveleket, megszórhatjuk 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borssal, és tányérra ültetve kínáljuk. Az esetleg kimaradt dinnyekockákat kisebb tálkába tesszük, és fogvájókat készítünk a közelükbe.
Dupla erőleves Royal módra
1. Hasonlóképpen készítjük, mint a húslevest általában, de ebbe a levesbe a húst nem egészben főzzük bele, hanem darálva.
2. A megdarált marhahúst összekeverjük a tojás fehérjével és a paradicsompürével, majd a hideg leveshez adjuk, és folyamatosan kevergetjük, amíg a leves fel nem forr. Azért keverjük, hogy a fehérje le ne égjen. Ha felforrt, már egyáltalán nem keverjük. 3-4 órán át gyöngyöztetve főzzük, majd 20 perces pihentetés után szűrőruhán átszűrjük.
3. A tojásokat hideg tejjel, sóval, borssal és őrölt szerecsendióval kikeverjük, és egy kivajazott tűzálló tálba öntjük.
4. A tálat gyöngyözően forró vízbe állítjuk, a tojást 8-10 perc alatt kigőzöljük, és ha kissé lehűlt, apró kockára vágva adjuk a leveshez.
Bélszínjava illatos gombaraguval, sonkás rizzsel, fokhagymás karotta-batonnal, burgonyapürével, Oportó mártással
Vágjunk le a húsról minden zsírt, inat és hártyát, majd egy forró serpenyőben 1ek olivaolajon pirítsuk meg minden oldaláról. Sütés közben alaposan fűszerezzük sóval és frissen őrölt feketeborssal. Ezután kb. 2-2,5 órára tegyük a kb. 80°C-ra előmelegített sütőbe.
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk apróra, majd 2 gerezd fokhagymával együtt sós vízben főzzük puhára. Miután megfőtt, öntsük le róla a vizet, majd törjük össze krumplinyomóval. Ízesítsük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval és olivaolajjal.
Tisztítsuk meg a gombát, majd vágjuk darabokra. Vágjuk apróra a salottát és lengessük meg egy forró serpenyőben 2-3ek olivaolajon. Dobjuk hozzá a gombát, a fokhagymát és fűszerezzük sóval, borssal. 3-4 perc sülés után öntsük hozzá a fehérbort. Ha elfőtt a bor, adjuk hozzá a felaprított zöldfűszert, öntsük hozzá a tejszínt, s hagyjuk kicsit rotyogni, míg magától be nem sűrűsödik.
Helyezzük el a krumplipürét a tányéron, s locsoljuk köré az erdei gombamártást. Vágjuk kb. 1,5cm-es vastagságú szeletekre a húst, s helyezzük el a krumplipürén.
Farsangi fánk sárgabarackízzel
Kevés cukorral és kb. fél dl tejjel futtassuk fel az élesztőt. A maradék cukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a lisztet keverjük össze és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt.
Dagasszuk össze a tésztát annyi lanytgos tejjel, amennyit felvesz. Amikor már szép hólyagos, adjuk hozzá a megolvasztott margarint. Ezután kevés liszttel hintsük meg és tegyük meleg helyre duplájára keleszteni.
Miután megkelt, a deszkán sodrófával hüvelykujnyi vastagságúra nyújtsuk és fánkszaggatóval szaggassuk ki. A maradékkal is tegyünk így, amíg el nem fogy a tészta. Ezután kelesszük még negyed órát!
Közben melegítsünk olajat és tegyük bele a fánkokat. Először fedő alatt, kis lángon süssük, majd fordítsuk meg és ekkor már nagy lánon, fedő nélkül süssük.
Porcukorral és lekvárral tálaljuk.